Besnijdenis baby

Meisjesbesnijdenis

In Nederland wonen meisjes uit landen waar behalve jongens ook zij besneden kunnen worden. Dat gebeurt bijvoorbeeld in Somalië en Soedan, maar ook in andere landen en werelddelen. In die landen is het in veel families de gewoonste zaak van de wereld. Besnijdenis bevestigt de maagdelijkheid en vergroot de kansen op een huwelijk.

Vrouwelijke genitale verminking

Meestal gebeurt een meisjesbesnijdenis tussen het vierde en twaalfde levensjaar, maar eerder of later komt ook voor. Vaak wordt de clitoris ingesneden of weggesneden. Soms worden ook de binnenste schaamlippen geheel of gedeeltelijk weggesneden. In het uiterste geval worden de buitenste schaamlippen dichtgenaaid, waarbij slechts een kleine opening vrijgelaten wordt voor urine en menstruatiebloed. De ingreep is zeer pijnlijk en kan tot ernstige complicaties leiden. Meestal oefenen de familie en de gemeenschap veel druk uit op de ouders om hun dochters te laten besnijden.

Meisjesbesnijdenis is verboden!

In Nederland is elke vorm van meisjesbesnijdenis bij de wet verboden. Het wordt beschouwd als een ernstige, onherstelbare vorm van lichamelijk letsel, met grote kans op lichamelijke en psychische klachten. Meisjesbesnijdenis is in Nederland strafbaar als vorm van mishandeling.

Het is ook verboden om een meisje dat in Nederland geboren is in een ander land te laten besnijden, bijvoorbeeld tijdens een vakantie in het land van herkomst. Consultatiebureaus en de jeugdgezondheidszorg bespreken dit met ouders uit risicogebieden. Als het toch gebeurt, kunnen de ouders een gevangenisstraf krijgen van maximaal 12 jaar. Als een meisje besneden wordt door de ouder zelf, kan de straf met een derde worden verhoogd.

Verklaring tegen meisjesbesnijdenis

Als je niet wilt dat je dochter besneden wordt, kan het lastig zijn dit te vertellen aan je familie. De familie kan daar anders over denken. Er ontstaat een risico als je je familie bezoekt in het land van herkomst, bijvoorbeeld als je daar op vakantie naartoe gaat. Om je familie daar te informeren over de gevolgen van een besnijdenis en over de strafbaarheid is er een ‘verklaring tegen meisjesbesnijdenis’ gemaakt. Je kunt deze verklaring krijgen van een jeugdverpleegkundige of jeugdarts als je zelf duidelijk zegt dat je dochter niet besneden mag worden. De verklaring is in zeven talen beschikbaar: Somalisch, Amhaars, Tigrinya, Arabisch, Engels, Frans en Nederlands.

Op de website van Focal point meisjesbesnijdenis vind je meer informatie over meisjesbesnijdenis.

Jongensbesnijdenis

De voorhuid van de penis is een dun, rekbaar stukje huid dat om de eikel zit. Soms moet deze huid om medische redenen weggehaald worden. In sommige culturen of religies is het normaal om deze voorhuid te laten verwijderen zonder medische redenen.

Vernauwde voorhuid

Bij de geboorte vormen de voorhuid en de eikel nog een geheel. In de eerste levensjaren raakt de voorhuid los van de eikel. Dit gebeurt bij een deel van de jongens op 3-jarige leeftijd. De meeste jongens hebben op 6-jarige leeftijd een losgeraakte voorhuid. Een vernauwde voorhuid is in de eerste levensjaren dus heel natuurlijk.

Behandeling bij medische redenen

Een vernauwde voorhuid kan op latere leeftijd problemen geven bij bijvoorbeeld het plassen. Een operatie kan dan noodzakelijk zijn. Bij zo’n operatie haalt de arts de voorhuid of een deel van de voorhuid weg. Bij wat oudere jongens wordt deze vorm van besnijdenis meestal onder algehele verdoving uitgevoerd.

In Nederland raden artsen godsdienstige besnijdenis af

Het is in veel landen in de wereld heel normaal dat een jongen besneden wordt. Vaak om godsdienstige redenen, maar soms ook omdat men het hygiënischer vindt. In Nederland worden jongens in Islamitische en Joodse gezinnen doorgaans besneden.

De Nederlandse organisaties van artsen en de jeugdgezondheidszorg hebben daar begrip voor. Toch raden zij het af. Met een besnijdenis ontneem je namelijk het recht van het kind om over het eigen lichaam te beslissen. Ook is er geen bewijs dat een besnijdenis vanwege de hygiëne of andere redenen noodzakelijk is.

Meisjesbesnijdenis is in Nederland verboden en strafbaar, in welke vorm dan ook.

Complicaties besnijdenis

Net zoals bij elke operatie bestaat er bij een besnijdenis een risico op complicaties. Met name bloedingen, infecties en plasbuisvernauwingen komen regelmatig voor.

Je kind toch laten besnijden?

Wil je je kind toch laten besnijden, kijk dan op Besnijdeniscentrum.nl voor een besnijdeniscentrum bij jou in de buurt.